3 Times Certified Personal Trainer Tad Campbell - A Leading Fitness Expert in the Orlando and Central Florida Area for Over 12 Years.

Check Your Fitness IQ

IQ

Exercise helps you maintain a healthy weight, build strong bones, reduce your risk of heart disease, fight depression, and boost the immune system. Test your fitness knowledge by taking the fitness IQ test below. The correct answers and a brief explanation for each question appears at the bottom of the page.

1.

What Percentage of Americans are Overweight or Obese?

a. 25%
b. 35%
c. 50%
d. 61%

2.

Which Muscle is being worked during Hip Extension?

a. Gluteus Maximus
b. Rectus Femoris
c. Adductor Longus
d. Psoas

3.

Warming-up is Beneficial in that it:

a. Enhances Vasodilation so more blood is delivered to the Muscles.
b. Makes Muscles more Elastic and less susceptible to Injury.
c. Burns fat more easily.
d. All of the Above

4.

Static Stretching in a Flexibility Program is done for the following Reasons:

a. Decreases the Chance of Injury.
b. Results in Less Muscular Soreness (DOMS).
c. Increases the Range of Motion of the Joints.
d. All of the Above.

5.

The Lactate Energy System is the Source of Energy utilized during:

a. Endurance Exercise
b. Stop-and-Go Exercise
c. High Intense Exercise
d. None of the Above

6.

As we Age or Get Older, What happens to Maximal Heart Rate?

a. Decreases
b. Increases
c. No Change
d. None of the Above

7.

Which of the following Health Problems has been related to Obesity?

a. Diabetes
b. Hypertension
c. Asthma
d. Hypotension

8.

At Approximately what rate do Women past 35 years of age tend to Lose Bone Mass?

a. .25 percent per year
b. .50 percent per year
c. 1.0 percent per year
d. 1.5 percent per year

9.

During what period of a Work-out is Stretching Recommended?

a. After Performing a General Warm-up.
b. Before Performing a General Warm-up.
c. After completing a Strength Training Program.
d. After completing an Endurance Training Program for 60 Minutes.

10.

Which term best describes a Type of Muscular Contraction in which the Muscle Shortens causing Joint Movement?

a. Eccentric
b. Concentric
c. Isometric
d. Isotonic

Answers

  1. What Percentage of Americans are Overweight or Obese?
    Correct answer: d. 61%

  2. Which Muscle is being worked during Hip Extension?
    Correct answer: a. Gluteus Maximus

  3. Warming-up is Beneficial in that it:
    Correct answer: d. All of the Above

  4. Static Stretching in a Flexibility Program is done for the following Reasons:
    Correct answer: d. All of the Above.

  5. The Lactate Energy System is the Source of Energy utilized during:
    Correct answer: (c) High-Intensity Exercise. The most rapidly accumulated and highest lactic acid levels are reached during exercise that can be sustained for 60 to 180 seconds.

  6. As we Age or Get Older, What happens to Maximal Heart Rate?
    Correct answer: a. Decreases

  7. Which of the following Health Problem has been related to Obesity?
    Correct answer: a. Diabetes

  8. At Approximately what rate do Women past 35 years of age tend to Lose Bone Mass?
    Correct answer: b. .50 percent per year

  9. During what period of a Work-out is Stretching Recommended?
    Correct answer: a. After Performing a General Warm-up.

  10. Which term best describes a Type of Muscular Contraction in which the Muscle Shortens causing Joint Movement?
    Correct answer: b. Concentric
Personal Trainer Orlando · Weight Loss Orlando · Senior Fitness Orlando · Strength Trainer Orlando
Physical Trainer Orlando · Personal Training Orlando · Fitness Trainer Orlando · Fitness Training Orlando Area · Fitness Training Central Florida · Physical Trainer Orlando · Personal Trainers Orlando